Hyundai Bayon

Hyundai Bayon 1,0 T-GDI Automatic

Iako dimenzijama vrlo blizu Koni, novi Hyundai Bayon donosi novi dizajnerski jezik, a i cilja na malo drukčiju skupinu kupaca

Iako je nad njegovim imenom već dosta teksta potrošeno, spomenut ćemo i mi još jednom. Bayon je maleni gradić u Francuskoj, a u Hyundaiju su se odlučili kako je to baš idealno ime za novi gradski SUV. Prvo pitanje koji se mnogima pojavi je: “pa zar Hyundai već nema u tom segmentu Konu i neće li biti sam sebi konkurencija?” Odgovor je da i ne. Da. Kona je dimenzijama vrlo slična, gotovo pa i identična Bayonu, ali ipak Bayon će ciljati na nešto drugačiji profil kupaca. Tako je ovim potezom Hyundai ujedno proširio ponudu, ali riješio neke minuse koji su se spočitavali Koni.

Bayon, osim po imenu, tako i po dizajnu bira novi smjer. Dakako da su se dizajneri prilikom svog posla oslonili na aktualnu dizajnersku filozofiju no Bayon ima neke samo za njega karakteristične detalje. Tako na prednjem dijelu možemo vidjeti sličan dizajn prednje zaštitne maske, doduše ovdje je ona još veća, ali svakako prvo u oko upadaju veoma uska i široka dnevna svjetla koja su povezana ukrasnim umetkom. Ispod njih u samim uglovima nalaze se. opet dizajnom nekonvencionalna. svjetla  na koja se nastavljaju otvori za hlađenje koji vizualno izdužuju spomenute svjetlosne sklopove.

Bočna linija, točnije više njih izlomljene su i svaka priča svoju priču, ali kada se promatraju u kompletu s prednjim krajem sve izgleda poprilično skladno. Stražnji kraj također donosi nekoliko zanimljivih dizajnerskih rješenja. Dvobojni stražnji dio koji zahvaljujući crnoj boji vizualno produžuje stražnje staklo odijeljen je od istog crvenim umetkom koji istovremeno spaja dva stražnja svjetlosna sklopa u obliku bumeranga. Uz to sve, svoje mjesto našao je i ukrasni difuzor u crnoj boji. Na prvi pogled, još pri prvom susretu uživo u Istri, stražnji kraj tražio je malo privikavanja, no sada možemo samo reći kako savršeno odgovara ostatku automobila.

Kako smo ekipu iz Hyundaija nahvalili da su si zbilja dali truda kako bi ponudili nešto novo po pitanju vanjskog izgleda, kada zakoračimo u unutrašnjost čeka nas blago razočaranje. Hyundai Bayon je u unutrašnjosti brat blizanac modela i20. Da se razumijemo, nije to ništa loše, no možda smo očekivali da se vanjski novi dizajn reflektira i na unutrašnjost.

Ipak, morat ćemo se zadovoljiti s dva velika digitalna ekrana. Onaj ispred vozača, ovisno o odabiru načina vožnje, promijenit će i vizualni identitet. Osim toga treba spomenuti da su materijali, oni koji trebaju biti, mekani na dodir, a mjesta ima iznenađujuće puno uzmemo li u obzir da i20 i Bayon dijele zajedničku platformu. Tu prvenstveno mislimo na mjesto na stražnjoj klupi, gdje će se i odrasli putnici ugodno smjestiti. Bayonov plus u odnosu na Konu, ali i konkurenciju je svakako i prtljažnik koji je sa 411 litara obujma svakako spada u vrh klase

Testna kombinacija našeg Bayona sastojala se od jednolitrenog turbobenzinskog motora uparenog sa sedmostupanjskim automatskim mjenjačem. Motor i mjenjač su uglađeni i slobodno se može reći da su idealan par. Vozač će, ovisno o svojim preferencijama moći odabrati između tri načina rada motora i mjenjača.  Eco, normal ili sport. Osim načina mijenja se i prikaz na ekranu ispred vozača tako da će vam odmah biti jasno u kojem ste režimu rada. Sportski nudi najbolje što se tiče performansi, no vrlo brzo bi mogao postati malo naporan. Naime, automatski mjenjač će u potrazi za snagom potražiti i više okretaje koji će se manifestirati i nešto većom bukom.

Zahvaljujući višem razmaku od tla, 183 milimetra, Hyundai Bayon se ipak najbolje snalazi u opuštenijem ritmu vožnje, gdje će njegov ovjes odlično odgovoriti i na lošije prometnice ili oštećenja na kolnicima. Kada se sve zbroji i oduzme ne treba očekivati čuda od 100 KS i jednolitrenog motora, ali on će odgovoriti na sve zahtjeve prosječnog korisnika uz pristojnu prosječnu potrošnju od 6,5 litara na 100 kilometara.

I kao i uvijek naposljetku vraćamo se na možda i ključno pitanje u cijeloj prići. Isplati li se testni automobil i vrijedi li tog novca? Prije svega moramo znati konačnu cijenu koja se u ovom slučaju popela na nešto više od 172 tisuće kuna. Za taj novac dobit će te atraktivan SUV, s prednjim pogonom, dobrom kombinacijom štedljivog motora i dobrog automatskog mjenjača s dvije spojke. Paket opreme u ovom slučaju iznimno je bogat te osim svih sigurnosnih sustava osigurat će vam i ugodna i topla sjedala tijekom zime, a omogućeno vam je i bežično punjene vašeg mobilnog uređaja. Istina, ovaj iznos lagano zalazi već u segment više,  no mora se uzeti u obzir da se ovdje ipak radi o modelu sa skoro pa maksimalnom opremom. Dodamo li tome atraktivan i drugačiji dizajn i ovu crvenu boju, ne bi nam trebalo dugo da si racionalno opravdamo ovu cijenu.

Ocjene

Performanse - 6
Udobnost - 8
Oprema - 7
Ekologija - 7
Cijena - 6

6.8

Nikad veći izbor malenih gradskih SUV modela postao je od ovog trenutka još teži. Hyundai Bayon ima puno plusova, a i puno prostora za klasu u kojoj se bori za kupce.

Provjerite još

Hyundai Ioniq 5 N imat će najmanje 580 KS

Sportski odjel Hyundaija uskoro će predstaviti novu jurilicu označenu slovom N. Ovaj put riječ je …