Land Rover Defender 110 D240

Neki će mu prigovarati kako zapravo ne dijeli ništa osim imena sa slavnim prethodnikom, što je umnogome istina, ali novi Land Rover Defender bez sumnje je jedan od najuspješnijih automobila koje je britanski proizvođač predstavio u posljednje vrijeme

Nakon što nam je prvo planirano druženje s novim Land Rover Defenderom otkazao koronavirus konačno smo ovog ljeta sjeli za njegov upravljač. Da budemo posve točni, za upravljač Defendera 110 koji je pokretao snažniji turbodizelski motor u ponudi.

Land Rover Defender je jedan od rijetkih automobila koji se smatraju ikonama. Njegov oblik odmah je prepoznatljiv, kao i onaj originalnog Minija, VW Bube, Fiata 500 i Citroena DS. Čak i ako ne znate gotovo ništa o automobilima, vrlo vjerojatno ćete bez problema isprve prepoznati Defendera. Kada se takvi automobili “reinterpretiraju” za novo doba uvijek se javljaju čistunci koji će reći kako “nije dobar kao original”. Defender tu nije iznimka, ali zapravo nema nikakvog smisla u uspoređivanju starog i novog, budući da dijele samo ime.

Land Rover DefenderNovi je Land Rover Defender namijenjen drukčijem tipu kupaca, drugom vremenu, kao i drukčijoj svrsi. Stari je Defender bio prije svega radni konj. Morali ste se pomaknuti prema unutra kada bi zatvarali vrata da vam se ručica za podizanje prozora ne zabije u nogu, a ako ste vozili na duže relacije razvili bi zujanje u ušima. Da, bio je (i ostao) jedan od najsposobnijih terenaca na svijetu, ali danas postoji Defender koji može savladati težak teren bez patnji.

U većem dijelu izgled novog modela je upravo onakav kakav možete očekivati od modernog Land Rovera. Velik je, kockast i teško prolazi nezamijećen. No, čak i ako vam nedostaje natpis Defender ponosno ispisan na rubu poklopca motora, puno je detalja koji ga povezuju s originalom, počevši od oblika bočnih prozora, krovnih prozora, pa do rezervnog kotača na stražnjim vratima.

Unutrašnjost Defendera prilično je jedinstvena, a kao i vanjština, ima sličnosti s originalom u detaljima. Zgodna ideja je integriranje ručke kojom si pomažete kod ulaska u armaturu. Izgled i raspored elemenata jednostavan je i privlačan, sve do natpisa Defender ispred suvozača. Generalno, unutrašnjost je mješavina funkcionalne grubosti i dijelova vrhunskih materijala. Neki od dijelova od grublje plastike mogli bi biti meta kritika, kada pogledamo cijenu automobila, ali ovo je Defender… Za mekani premium osjećaj tu je Discovery.

Iza volana su digitalni instrumenti, a središnje mjesto zauzima ekran kojim se, u kombinaciji s tipkama i okretnim prekidačima ispod njega, upravlja svim funkcijama automobila, od audio sustava do terenskih postavki. Nova generacija infotainment sustava brza je i efikasna, značajno bolja od ranijih generacija Land Rovera.

Prostora u unutrašnjosti ima napretek, sprijeda i straga, s puno prostora za noge i glave. Ogromna količina USB ulaza, kojih je u drugom redu čak šest, zadovoljit će i obitelji ovisne o gadgetima. Verzija s pet sjedala ima i puno prostora u prtljažniku. Vrata koja se otvaraju u stranu nisu preteška, unatoč rezervnom kotaču na njima. Na popisu opcija je električno upravljana kuka za vuču kojom se upravlja tipkom u prtljažniku. Defender može povući 750 kg tešku nekočenu i do 3,5 tone tešku kočenu prikolicu. Korisna funkcija je mogućnost spuštanja i podizanja stražnjeg ovjesa tipkama u prtljažniku što može olakšati utovar velikih i teških stvari.

Visoka i pregledna pozicija za volanom jedan je od razloga za kupnju koje kupci SUV-a često navode, a to je u Defenderu stvarno tako. Prvih nekoliko dana za volanom čudili smo se koje poprilično velike SUV-e iz Defendera gledamo svisoka. Ipak, nema kamionskog osjećaja, jer novi je Defender vrlo profinjen i udoban.

Naš je Defender pokretao snažniji dizelaš od 240 KS. Riječ je o dvolitrenom četverocilindrašu koji raspolaže s 430 Nm najvećeg okretnog momenta što je u ovom slučaju važniji podatak. Snaga i moment na sve kotače se prenose putem osmostupanjskog automatskog mjenjača. To je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,1 sekundu i najvišu brzinu od 188 km/h. Prilično dobro za ovakav “kiosk na kotačima”. Prosječna potrošnja na testu bila je između 10 i 12 litara na 100 km, što je s obzirom na masu, dimenzije i aerodinamiku Defendera zapravo sjajno.

Zračni ovjes nije toliko mekan koliko bismo očekivali na otvorenoj cesti. Čak ga se može opisati i malo tvrđim. No, već ulaskom u običan kružni tok i brzo ćete se podsjetiti kako Defender nije baš sportsko vozilo i kako se može poprilično nagnuti. Zračni ovjes spušta karoseriju pri brzinama iznad 80 km/h, čak i ako ga ostavite u najvišem terenskom položaju. Volan je dovoljno precizan, a ima i određenu težinu koja je taman dovoljna da vas podsjeti da ne vozite gradski automobil.

Što se terenskih sposobnosti tiče, Defender se na tom polju ima čime pohvaliti. Vozač može odabrati neki od brojnih načina vožnje, ovisno o vrsti terena. Vidno kratki prevjesi omogućuju Defenderu prilazni i odlazni kut od 38 i 40 stupnjeva, a čak i na cestovnim gumama i mokroj podlozi lako će savladati brojne prepreke. Dodamo li tome i ostale sustave pomoći vozaču, kao Terrain Response i izvrstan sustav kamera koje prikazuju sve oko vozila, Defender ulijeva povjerenje i vozačima s ograničenim terenskim iskustvom. U stvarnosti, sumnjamo kako će tek mali broj vlasnika novih Defendera svoj automobil koristiti u stvarno teškim terenskim uvjetima, ali oni rijetki koji to naprave bit će impresionirani.

Početna cijena novog Land Rover Defendera 110 s motorom od 200 KS je 610.135 kuna, što nikako nije malen iznos. Odabirom snažnijih motora i opcija cijena začas “odleti u nebo”. Naš je testirani automobil s iznimno bogatom serijskom opremom te doplatama koje uključuju i zračni ovjes, panoramski krov, ClearSight unutrašnji retrovizor, paket za vuču prikolice, poseban paket za hladne klimatske uvjete i pakete pomoći vozaču dostigao cijenu od 853.000 kuna. Puno, ali usporedite li ga sa ostalim pet metara dugim SUV-ima slične snage i ne nužno toliko bogate opreme shvatit ćete da od njih cijenom nimalo ne odskače…

Land Rover Defender 110 D240
Motor: turbodizelski, 2,0 l, 4 cilindra
Snaga: 177 kW/240 KS pri 4000 o/min
Moment: 430 Nm od 1400 o/min
Pogon: na sve kotače
Mjenjač: automatski, 8 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,1 s
Najviša brzina: 188 km/h
Dimenzije: 5018/2008/1967 mm
Međuosovinski razmak: 3022 mm
Potrošnja (WLTP): 8,9 l/100 km
Emisija CO2: 236 g/km
Cijena: 853.000 kuna (više informacija na croatia.landrover.com)

Ocjene

Performanse - 7
Udobnost - 8
Oprema - 9
Ekologija - 6
Cijena - 6

7.2

Novi Defender dovoljno je profinjen i udoban za duge vožnje autocestom i magistralnim cestama, a istovremeno s njim imate najmanje šanse zaglaviti negdje izvan asfalta. Sve to ima i svoju, popriličnu, cijenu

Provjerite još

Land Rover Defender V8

Land Rover Defender – Još moćniji i još sposobniji

Land Rover Defender kao moderna interpretacija terenske ikone krajem prošle i početkom ove godine dobio …