Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X Hybrid4

Idealna kombinacija automobila  je hibrid s baterijom od barem 50 km za svakodnevne potrebe i dovoljno snažnim benzincem za duži put. Upoznajte vrhunskog kombinatora – Grandland X Hybrid4

Opel Grandland X nam je već dobrano poznat. Njime smo opalili 2500 kilometara rutu do Ohrida i nazad i uvjerili se u njegove kvalitete. Sad smo testirali i njegovu najsnažniju izvedbu, s pogonom na četiri kotača koja je – hibrid. Naime, Grandland X Hybrid4 ima pogon na stražnje kotače preko električnog motora i prilično veliku bateriju u podnici. Može po potrebi biti terenac i koristiti pogon na sve kotače, ili iznimno šparan hibrid.

Što je plug-in hibrid? Hibrid je pojednostavljeno, automobil poput Priusa. Ima baterije u podu i kod usporavanja i ubrzavanja, ovisno o uvjetima, puni baterije električnom energijom. Plug-in hibrid ima veću bateriju i mogućnost punjenja na vanjski izvor. Pojednostavljeno, Grandland X možete puniti na gradskoj punionici ili kućnoj utičnici preko noći i preko dana imati dovoljno struje da obavite sve potrebe, bez da koristite benzinski motor. Kad napon u bateriji padne, Grandland X Hybrid4 se pretvara u običnog hibrida. I dalje koristi baterije ali se ne možete toliko dugo voziti na struju.

Teoretski, ovaj automobil možete 300 dana u godini koristiti kao strujić, a kad vam treba za dužu relaciju, voziti ćete se uglavnom na benzin. Grandland X pogoni 1,6 turbo motor i dva električna motora. Jedan straga i jedan u mjenjaču, koji pomaže kod razvoja momentne krivulje.

Izgledom nema razlike u odnosu na već poznatog Grandlanda X. Hybrid4 možete prepoznati po tamnom poklopcu motora i znački na poklopcu prtljažnika. Jedina primjetna razlika iznutra je u nešto manjem prtljažniku u kojem ćete se uvijek „spoticati“ na kabel za punjenje. Baterije su smještene u podnici ispod stražnjih sjedala i imaju ukupni kapacitet 13,2 kWh, dostatno za 50 realnih kilometara.

Već poznata odlična sjedala, jednostavan i funkcionalan infotainment i prepoznatljive komande čine Grandland X lakim za privikavanje. Na raspolaganju su četiri moda rada: električni, hibridni, sportski i stalni pogon na četiri kotača. Ovisno o postavkama Grandland X ima više ili manje snage na raspolaganju. U Sport modu je apsolutna špriherica. Puca od snage i ima impresivne performanse.

Povećanje mase se osjeti, najviše u inerciji stražnjeg kraja i na većim longitudinalnim neravninama. U gradskoj vožnji teško da ćete primijetiti razliku u težini. Ne možemo mu zamjeriti, ako znamo kakve performanse je donio električni pogon. Pogon je prilično dobro podešen i prebacivanje između električnog pogona i benzinskog motora je glatko i gotovo neprimjetno.

Koliko god suludo zvučala kombinacija glomaznog hibridnog SUV-a za svakodnevni automobil, nikad nam se nije činila primamljivijom. Grandland X Hybrid4 puca od snage a možete se tjedan dana voziti s prosjekom od svega jednu litru goriva na 100 km. Ukoliko punite automobil svakodnevno, što na 22 kW javnoj punionici iznosi svega 20-ak minuta, zapravo ćete se voziti besplatno. Ako vam pak zatreba veći domet i više brzine, dovoljno je da pritisnete gas. Pogon na sve kotače je dakako benefit, no ako vam je on suvišan, valja znati da je Grandland X dostupan i kao hibrid s pogonom na prednje kotače, 225 KS i maksimalnim dosegom na struju od 42 km.

Takav osnovni model do registracije stoji 311.212 kuna, dok je naš testirani primjerak bio vrhunac ponude, što znači opremu Ultimate, veću snagu i pogon na sve kotače, pa za njega treba izdvojiti 371.961 kunu. Dosta, ali opremljenost, snaga i potrošnja u velikoj mjeri opravdavaju cijenu. A ako imate brzi prst pa se uspijete dočepati poticaja, nešto ćete i uštedjeti…

Opel Grandland X Hybrid4
Motor: 1,6 l, četiri cilindra tubobenzinski i električni
Snaga: 221 kW/300 KS pri 5500 o/min
Moment: 520 Nm pri 1650 o/min
Pogon: na sva četiri kotača
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 6,1 s
Najviša brzina: 235 km/h
Dimenzije: 3670/1680/1480 mm
Međuosovinski razmak: 2425 mm
Potrošnja (EU): 1,6 l/100 km
Emisija CO2: 36 g/km
Cijena: 371.961 kunu (više informacija na www.opel.hr)

Ocjene

Performanse - 8
Udobnost - 8
Oprema - 8
Ekologija - 10
Cijena - 5

7.8

Odlična kombinacija za svakodnevne potrebe. Veliki, impresivni SUV s koji dnevno potroši manje od litre benzina. Cijena je doduše poprilična

Provjerite još

BMW XM

BMW XM je plug-in hibrid sa 650 KS

BMW je objavio prve fotografije XM-a, potpuno novog sportskog SUV-a koji na tržište stiže sljedeće …