test izdržljivosti

Test električnih automobila od 24 sata: Jurnjava ili štednja?

Dvije godine nakon što smo napravili test električnih automobila od 24 sata i ispisali povijest, ponovno smo se našli na istom mjestu i u sličnom sastavu. Ovaj put na Centar NAVAK nedaleko Beograda stiglo je pet kandidata. Pobjednik nas nije iznenadio, ali poredak ostalih smo na početku malo drukčije zamišljali

Prije dvije godine smo prvi puta u ovom dijelu Europe, a vjerojatno i šire, napravili test električnih automobila od 24 sata. Tada smo imali četiri automobila, a najviše je kilometara tijekom 24 sata napravila Hyundai Kona. Već tada smo razgovarali o ponavljanju testa za godinu dana, ali u tome nas je prekinuo i spriječio koronavirus. I ove nam je godine prijetio sličan scenarij, budući da je mjesto radnje, kao i uvijek, centar NAVAK u Srbiji, a tamo su taman kad smo finalizirali detalje brojke novozaraženih ozbiljno narasle. Ipak, nismo se dali zaustaviti. Vikend-lockdown, kakav je bio na snazi dok smo vozili, i tako nas nije previše dirao jer smo bili svojevoljno “zaključani” na stazi od nedjelje u 11 sati do ponedjeljka u isto vrijeme.

Ove godine skupili smo pet kandidata na električni pogon, što je značilo da nam, prema već isprobanom receptu, treba 10 vozača, po dvojica po automobilu. Svaki tim je imao smjenu od pet sati u svakom automobilu, izuzev posljednje smjene koja je trajala četiri sata. Tako su svi probali sve automobile, a i svi su automobili voženi različitim stilovima svih deset vozača. Virus nam je malo promijenio sastav ekipe, pa su sada uz osam vozača iz SAT Media grupe, domaćina testa, bili po jedan novinar iz Hrvatske i Makedonije.

Električnu podršku ponovno je dala tvrtka ABB koja je na NAVAK postavila jedan brzi punjač od 175 kW, uz već postojeći punjač od 50 kW. Za dva različita punjača trebalo je osmisliti i pravila i što više ih približiti nekakvoj običnoj upotrebi u stvarnom životu. Od automobila na testu samo su dva – Volkswagen ID.3 i Hyundai Ioniq – mogli “povući” više od 50 kW. Za ostala tri modela bilo je svejedno na koji će punjač. Kako bi vidjeli prednosti i mogućnosti bržeg punjenja, a ipak donekle ograničili njihovu prednost u utrci pred ostalim modelima, Ioniq i ID.3 su prvih 12 sati išli na “mali” punjač od 50 kW, a drugih 12 sati na brzi punjač od 175 kW. Sve to ima veze i sa stvarnim svijetom u kojem nećete baš uvijek naći slobodan punjač kakav vam najbolje odgovara, posebno ne u našim krajevima. Čisto kao primjer, na autocesti od Zagreba do granice sa Srbijom jedan je punjač od 175 kW na odmorištu u Novskoj, ali nije radio kada smo na njemu pokušali puniti ID.3, pa smo morali puniti na 50 kW.

Prema našim dosadašnjim iskustvima, a i prema preporukama proizvođača vozimo dok baterija ne dođe na oko 20 posto, a onda ju punimo do točno 80 posto. Punjenje od 80 do 100 posto postaje sve sporije i sporije, pa to, posebno u utrci, nema puno smisla.

Nakon provjere jesu li svi automobili potpuno napunjeni i nakon podjele vozača u timove utrka je mogla započeti. U početku svi kreću prilično polagano i štedljivo, možda čak i malo previše. Vrijeme je još uvijek ugodno i suho, ali kiša “visi u zraku”.

Provjerite još

Aleksandar Vučić

Stellantis će proizvoditi električne automobile u Srbiji

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i glavni izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares potpisali su ugovor o …